Întoarcerea la natură și la lucrurile simple este apreciată de majoritatea oamenilor dornici de a se simți confortabil și relaxant. În acest sens au început să pună un accent tot mai mare pe amenajarea spațiilor la interior și la exterior în stil rustic. Frumusețea naturală, autenticitatea, căldura și intimitatea sunt doar câteva elemente ce creează, atât de ușor, o atmosferă relaxantă și confortabilă.
Cuprins:
Dormitorul este o încăpere destinată odihnei și relaxării, un spațiu pe care românii vor să-l amenajeze cât mai interesant, apelând deseori la stilul rustic ce aduce acest farmec atemporal prin utilizarea lemnului, pietrei sau a tuturor acelor materiale care aduc aminte de simplitatea vieții în mijlocul naturii. Acest stil poate fi abordat în mod clasic (auster, minimal), dar și modern (integrarea metalelor și a sticlei, perete de accent, piese de artă contemporană).
În acest articol, se vor descoperi informații generale despre amenajarea dormitorului rustic, despre ce înseamnă acest stil și care sunt caracteristicile distincte ale dormitorului amenajat în acest mod. De asemenea, cuprinde informații despre motivele alegerii decorării dormitorului în stil rustic, dar și idei și sugestii de amenajare cât mai interesantă a încăperii. În continuare, sunt prezentate elementele cheie ale amenajării unui dormitor rustic (lemn, riflaje, lambriuri, accesorii, detalii decorative, perete decorativ), precum și unele sfaturi și recomandări utile pentru a obține o atmosferă rustică deosebită, dar și pentru îngrijirea și menținerea aspectului rustic dorit.
Amenajarea dormitorului rustic – Informații generale
Dormitorul rustic a devenit o alegere tot mai populară în designul interior ți în România. Stilul poate fi implementat de specialiști în diferite moduri, în funcție de dorințele clienților în materie de design. Pe când dormitorul rustic clasic aduce o atmosferă tradițională, caldă și confortabilă cu ajutorul diferitelor materiale folosite, dormitorul rustic modern combină elementele clasice cu cele funcționale, aparținând designului contemporan. Rezultatul final este un dormitor elegant, primitor și relaxant.
Despre dormitorul rustic: definiția stilului rustic și caracteristicile sale distincte
Amenajarea dormitorului în stil rustic nu este deloc dificilă, din contră presupune timp mai scurt de punere în practică a ideilor și accesibilitatea financiară vis-a-vis de obiectele de decor și de piesele de mobilier folosite. Stilul rustic este un tip de design de interior inspirat din viața rurală și de mediul înconjurător. în care se folosesc materiale naturale și textile brute, chiar unele realizate manual.
Printre caracteristicile dormitorului amenajat în stil rustic pot fi amintite:
- Existența lemnului ca element principal (menținând aspectul său natural pe cât posibil). Astfel, se pot fabrica din lemn piesele de mobilier, pardoseala, tavanul, pereții etc.;
- Culorile folosite sunt cele pământii (maro, bej, verde pădure, gri) sau unele calde (crem, galben, teracotă);
- Piesele de mobilier sunt robuste, funcționale, din lemn masiv, cu accente din fier forjat sau cu detalii sculptate;
- Obiectele de decor din dormitorul rustic sunt reprezentate de elemente naturale (coșuri de răchită, ramuri uscate, pietre decorative, plante de interior). Covoarele țesute de mână sunt un adevărat must-have;
- În dormitorul amenajat rustic trebuie să existe lămpi cu abajururi din material textil, ferestre mari, candelabre din fier forjat.
Motivația alegerii dormitorului rustic clasic și modern
Printre motivele invocate în alegerea acestui stil pentru amenajarea dormitoarelor se numără conexiunea cu tradiția, obținerea unui sentiment de continuitate și de stabilitate. De cele mai multe ori, persoanele care preferă acest stil sunt cele care manifestă nostalgii vis-a-vis de copilăria la țară alături de bunici, apreciindu-le moștenirea. Un alt motiv este faptul că se obține mult mai ușor o atmosferă primitoare, liniștită, departe de agitația continuă a vieții cotidiene. Un dormitor rustic este o oază de liniște, potrivită pentru cei care au parte de stres și multă anxietate.
Dormitorul rustic este unul original, în care elementele de decor folosite sunt unice de foarte multe ori. Uneori aceste obiecte au o poveste, ceea ce adaugă personalitate încăperii. Un alt motiv este acela că materialul folosit este lemnul, o alegere excelentă pentru cei care vor să reducă impactul asupra mediului înconjurător. Stilul rustic modern aduce cu sine și o estetică elegantă, minimalistă, eliminând detaliile ornamentale în exces și creând un spațiu aerisit și foarte ordonat.
Elemente cheie ale amenajării dormitoarelor rustice
Pentru realizarea unui proiect deosebit, designerii trebuie să fie atenți la detalii și să facă o selecție atentă a elementelor care pot contribui la obținerea atmosferei rustice dorite. Printre elementele cheie de care nu trebuie să uite se numără lemnul, piatra, fierul forjat, paleta cromatică (culorile naturale și accentele neutre), mobilierul robust și simplu, țesăturile naturale, covoarele țesute manual, rame, oglinzi, accesorii artizanale, plante, corpuri de iluminat (candelabre, abajururi din material textil), ferestrele mari.
Lemnul, piatra, fierul forjat în dormitorul rustic
Printre elementele cheie folosite în amenajarea dormitorului în stil rustic se numără lemnul, piatra și fierul forjat. Fiecare dintre aceste materiale oferă propriile beneficii și împreună contribuie în mod armonios la realizarea unui spațiu deosebit, primitor, chic.
- Lemnul este simplu, natural și autentic și poate fi folosit pentru a realiza diferite obiecte de mobilier, podele, pereți sau chiar diferite obiecte decorative. Prezența lemnului aduce căldură și confort. Pentru a obține textură și caracter în acest spațiu pot fi utilizate lambriurile din lemn natur, riflajele și plintele din lemn cu rol funcțional și estetic;
- Piatra naturală poate fi utilizată în dormitor aducând o notă de eleganță și de frumusețe și realizându-se un efect dramatic. Se poate folosi pentru a realiza un perete de accent, un șemineu sau diferite detalii de design;
- Fierul forjat aduce în dormitorul rustic aspectul elegant și rafinat, un plus de originalitate și autenticitate. Se pot realiza cadre pentru pat din lemn forjat, accesorii de tot felul, rame pentru oglinzi etc.
Riflajele din lemn și lambriurile ca modalități de amenajare a dormitorul rustic
Cu ajutorul riflajelor și lambriurilor se obțin diferite caracteristici importante pentru amenajarea în stil rustic a dormitorului. Riflajele din lemn sunt niște plăci subțiri, înguste și lungi ce se prind de perete. Ele sunt fabricate din lemn sau din plăci de lemn prefabricate. Pentru a obține diferite efecte interesante se pot monta riflajele din lemn individuale sau riflajele de tip panou decorativ, impactul vizual fiind unul deosebit. Aceste elemente pot fi vopsite în diferite culori, în funcție de preferințe sau de necesități, chiar lăsate în starea lor naturale pentru a obține efectul rustic dorit. Riflajele pot fi utilizate pentru a acoperi toți pereții dormitorului, pentru a delimita zona patului sau în combinație cu alte elemente pentru a crea un design plin de caracter.
Lambriurile din lemn sunt plate, fabricate din lemn masiv sau MDF, se pun pe pereți și pot avea diferite dimensiuni. Elementele pot fi personalizate pentru a crea o atmosferă confortabilă. De regulă, sunt folosite pe tot peretele sau doar în partea inferioară a acestuia, în funcție de preferințele designer-ului ce se ocupă cu amenajarea dormitorului rustic. O alegere excelentă este folosirea lambriurilor pentru a crea o zonă de lectură în dormitor sau pentru a scoate în evidență o fereastră mare. Pentru a realiza sau a masca foarte bine îmbinările, într-un mod robust și durabil, se vor folosi accesorii adecvate, precum șuruburile pentru lemn, colțarele de lemn sau alte elemente de prindere a lemnului, de calitate superioară.
Accesorii și detalii decorative în dormitorul rustic
Accesoriile și detaliile decorative sunt foarte importante în proiectele de amenajare ale dormitoarelor rustice moderne. Ele adaugă caracter, personalitate și confort, cu ajutorul lor proprietarul simțindu-se acasă. Astfel, designerii pot utiliza următoarele elemente pentru a obține efectul scontat:
- perne decorative în culori și cu modele rustice;
- pături groase și pufoase din lână;
- oglinzi cu rame din lemn sau din fier forjat;
- lămpi cu abajururi din materiale tradiționale;
- vase din ceramică lucrate manual;
- obiecte de familie transmise din generație în generație;
- plante de interior (ferigă, crizanteme, mușcate etc.).
Amenajarea peretelui decorativ în dormitorul rustic
Estetica generală a dormitorului poate fi completată cu ajutorul unui perete decorat. Specialiștii în domeniu recomandă această alegere, deoarece în acest mod se poate personaliza încăperea mult mai ușor, adăugând farmecul dorit. Câteva sugestii pentru amenajarea unui perete în dormitorul rustic sunt:
- Peretele decorat cu riflaje trebuie să fie vizibil pentru a obține un impact vizual mare. Poate fi peretele din spatele patului sau cel din spatele zonei de relaxare. Riflajele pot fi simple sau decorative, iar montarea lor presupune măsurare exactă și folosirea unor unelte speciale;
- Peretele din lemn reciclat creează un aspect eclectic și rustic. Plăcile pot fi montate cât mai creativ pentru a obține un efect deosebit;
- Peretele cu fotografii sau cu picturi rustice este foarte interesant. Se poate realiza un colaj de fotografii cu peisaje montane, cu animale sau plante diverse;
- Peretele vertical cu plante suspendate realizează un spațiu verde, viu. Modul în care vor fi alese speciile de plante și tipurile de ghivece folosite va duce la obținerea unui efect spectaculos;
- Peretele decorat cu diferite obiecte tradiționale aduce un plus de originalitate în dormitor. Aici pot fi puse sculpturi din lemn, ceramică (boluri, farfurii, căni, linguri), coșuri de răchită, ștergare cu motive tradiționale, păpuși etc.
Idei și sugestii de amenajare a dormitorului rustic modern
Câteva idei de amenajare a dormitorului în stil rustic pot fi de folos specialiștilor care vor să implementeze un astfel de proiect:
- Dormitorul rustic cu accent industrial combină elementele rustice cu cele industriale. Pereții pot fi realizați din cărămidă, iar podeaua din lemn recuperat. Patul este din lemn masiv cu picioare din lemn, la fel și noptierele;
- Dormitorul rustic elegant aduce cu sine materiale de înaltă calitate și detalii sofisticate. Pereții se pot acoperi cu lambriuri premium, podeaua cu lemn de esență tare, iar de tavan se va agăța un candelabru din cristal. Pentru a completa aspectul elegant se vor adăuga patul cu tăblie capitonată, lămpi cu abajururi din material textil, covor persan, oglinzi cu rame din lemn;
- Dormitorul rustic Boho este un spațiu eclectic, vibrant. Pereții sunt din lemn vopsit, podeaua din lemn de esență moale, patul din lemn reciclat, dulapurile au detalii sculptate. Se poate decora cu perne cu motive etnice, cuverturi colorate, tapiserii, plante etc.;
- Dormitorul rustic minimalist este unul inspirat din fermele tradiționale, cu pereți și podea din lemn, pat, noptiere și dulapuri din lemn decorate cu sticlă și cu diferite accesorii interesante, dar puține la număr.
Este important ca înainte de a trece efectiv la amenajarea dormitorul în stil rustic, designerii care se ocupă de proiect să discute îndeaproape cu clienții pentru a ști exact ceea ce-și doresc. În caz contrar, rezultatele nu vor fi pe măsura dorințelor.
Sfaturi utile pentru menținerea aspectului dormitoarelor rustice
Proiectele de amenajare a dormitoarelor rustice devin realitate în scurt timp cu ajutorul unui specialist în domeniu. Recomandările și sfaturile vor face diferența la final. Atmosfera creată trebuie să fie una autentică și plină de caracter. În acest sens se vor alege culorile de pământ și cele neutre, texturile și materiale naturale, mobilierul simplu și funcțional, iluminatul ambiental. Fără aceste elemente atmosfera din dormitor nu va fi una intimă și relaxantă, potrivită nevoilor, nici nu va aduce aminte de natură sau de viața la țară.
Îngrijirea și menținerea aspectului dormitorului rustic reprezintă ultimul pas în vederea obținerii durabilității acestei amenajări pline de farmec:
- Curățarea și întreținerea aspectului rustic (îndepărtarea prafului, aspirarea covoarelor, aerisirea camerei);
- Protejarea pieselor de mobilier pentru a preveni uzura în timp;
- Păstrarea ordinii cu ajutorul diferitelor cutii de depozitare, a rafturilor și dulapurilor;
- Schimbarea elementelor decorative periodic pentru a împrospăta atmosfera și a menține interesul;
- Adaptarea la preferințele individuale.
În concluzie, dormitorul poate fi transformat ușor într-un adevărat sanctuar rustic, în care să se îmbine armonios tradiția, natura, confortul și funcționalitatea. Un astfel de proiect poate fi pus în practică ușor de specialiștii în domeniu care cunosc în amănunt caracteristicile stilului rustic, astfel încât să combine perfect elementele tradiționale cu cele moderne.